Skip to main content

Er wordt veel tijd en moeite gestoken in recruiting, waardoor soms een belangrijke fase van de employee journey over het hoofd wordt gezien – Employee Onboarding. Maar wat is employee onboarding, waarom is het belangrijk en hoe creëer je de perfecte onboarding flow?

Wat is Employee Onboarding?

Onboarding begint waar recruitment eindigt. Het omvat het hele proces van de integratie van nieuwe werknemers in de organisatie. Van het sollicitatiegesprek tot potentiële groei in de functie en behoud van talent. Het gaat verder dan alleen “Welkom”.

Natuurlijk is het belangrijk om praktische zaken goed te regelen. Werknemers moeten de juiste tools en informatie krijgen om succesvol te worden. Maar hoe verwelkom je nieuwe collega’s? Hoe maken nieuwe medewerkers kennis met de cultuur in het bedrijf? Hoe creëer je enthousiasme en plezier?

De Kracht van een Goede Onboarding Flow

Het belang van een perfecte (online) onboarding neemt toe nu de wereld en de voorkeuren van werknemers sneller veranderen. Door hier aandacht aan te besteden, stimuleer je employee engagement. Wat op de lange termijn het behoud en de loyaliteit van werknemers kan verhogen.

Voor velen rijst dan de belangrijke vraag: hoe organiseer je een goede onboarding flow? Typisch voor een goede flow is het definiëren van een duidelijke motivatie, het doordenken van de employee journey en het toewijzen van taken aan de belangrijkste stakeholders.

Hoe ga je van Start

Begin bij het creëren van een goed proces met “Waarom” of de bedrijfswaarden die je wilt uitstralen. Het is van cruciaal belang dat je jouw onboarding traject met volledige waarheid en transparantie aanpakt. Voorkom dat je tijdens het wervingsproces op een andere manier overkomt als tijdens het onboarding traject.

Vraag je dan af wat de bedoeling is van het creëren van een onboarding experience. Denk vervolgens na over wat je wilt dat de werknemer ervan leert.

Enkele voorbeelden zijn:

  • Help de nieuwe medewerker om zich welkom en betrokken te voelen binnen de organisatie.
  • Bouw en verstevig de bedrijfscultuur.
  • Zorg dat de medewerker vanaf de eerste werkdag aan de slag kan gaan.
  • Bevestig wat er verteld is tijdens het wervingsproces.

Breng het “waarom” tot leven tijdens het employee onboarding proces. Het advies is om samen te werken met de belangrijkste stakeholders. Hoe beter jullie deze zaken kunnen definiëren, hoe makkelijker het zal zijn om ze om te zetten in communicatie.

In de komende blogs, ligt de nadruk op vier belangrijke stakeholders. Deze spelen een cruciale rol bij het creëren van een consistent onboarding programma. Deze zijn:

  • HR-manager
  • Manager
  • Buddy
  • Werknemer

Als je jouw eigen flow ontwikkelt, kan het zijn dat er meer stakeholders nodig zijn. Voel je vrij om deze aan te passen zodat het past bij jouw organisatie.

Maak jouw Employee Onboarding Proces Digitaal

Gezien alle processen die bij onboarding komen kijken, is het essentieel dat je de juiste tools en methoden inzet. Zodoende weet je zeker dat niets wordt overgeslagen en dat je werknemers beschikken over alles wat ze nodig hebben.

Bouw verschillende contactmomenten met medewerkers in. Een communicatie app kan daarbij helpen en is bovendien een makkelijke en leuke manier om jouw team te managen en te laten groeien. Het mooiste van alles is dat managers makkelijk de voortgang van hun werknemers kunnen volgen.

Hoe start je een Employee Onboarding Proces? - Interne communicatie app

Dit was het voor dit moment. In de volgende blog, meer over preboarding: de sleutel naar employee engagement Inclusief onboarding checklist die je kunt gebruiken als startpunt om employee experience magic te creëren!

Benieuwd wat Actimo voor jouw organisatie kan betekenen?

Leave a Reply