Skip to main content

Bij continuous onboarding ondersteun en begeleid je werknemers bij elke stap van hun loopbaan. Vanaf het moment dat ze worden aangenomen tot aan het moment dat ze het bedrijf verlaten. Het stelt werknemers in staat om zich continu te ontwikkelen en zich aan te passen aan veranderingen binnen het bedrijf. Het is cruciaal om een doorlopende onboarding te bieden, omdat het gemiddeld acht maanden duurt voordat een nieuwe medewerker zijn maximale productiviteit bereikt.

Een manier om dit te bereiken is door regelmatig feedback, coaching en training aan te bieden.Ā Medewerkers kunnen op deze manier hun vaardigheden verbeteren en hun prestaties optimaliseren. Dit draagt niet alleen bij aan het behouden van talent en het verhogen van de tevredenheid en betrokkenheid van werknemers, maar ook aan de algehele productiviteit en succes van de organisatie.

Het is een investering die zich uiteindelijk zal terugbetalen in de vorm van gemotiveerde en loyale medewerkers.

Een goed onboarding programma gaat dus verder dan alleen de eerste weken en is essentieel voor het succes van zowel de werknemer als het bedrijf.

Stappenplan Onboarding na 90 dagen

Gedurende de eerste drie maanden krijgen nieuwe medewerkers een goede indruk van hun werkgever en functie.Ā Het is belangrijk om te peilen hoe medewerkers hun werk ervaren. Door open communicatie en evaluatie kunnen eventuele problemen namelijk vroegtijdig worden aangepakt.

Bij het opstellen van het stappenplan na 90 dagen ligt de focus op het plannen van Ć©Ć©n-op-Ć©Ć©n gesprekken van nieuwe werknemers met zowel hun leidinggevenden als collega’s.

EĆ©n-op-Ć©Ć©n met leidinggevenden

Door regelmatig feedback te geven aan medewerkers, creƫer je een transparante en open communicatiecultuur binnen het bedrijf. Laat hen weten waar ze goed in zijn en waar ze zich verder kunnen ontwikkelen.

Het is cruciaal om aandachtig te luisteren naar de behoeften en zorgen van je werknemers, zodat je hen op de best mogelijke manier kunt ondersteunen in hun werk. Op deze manier kun je als manager je werknemers beter helpen en hun groei en ontwikkeling stimuleren.

Het organiseren van Ć©Ć©n-op-Ć©Ć©n gesprekken stelt medewerkers ook in staat om hun eigen doelen en ambities te bespreken en hier samen aan te werken.

Check that pulse!

Continuous Onboarding - Check that pulse!

Het talent ontwikkelingsplan kan hierbij als leidraad dienen om te kijken welke stappen er gezet kunnen worden om de talenten van medewerkers optimaal te benutten.

Zo kun je bespreken of er nieuwe prioriteiten zijn ontstaan of verbeteringen nodig zijn om het onboarding proces te optimaliseren. Het kan zijn dat bepaalde onderdelen niet goed aansluiten bij de behoeften van nieuwe medewerkers. Ook kunnen er nieuwe ontwikkelingen binnen het bedrijf zijn die aandacht vragen.

Stel doelen op voor de komende maanden voor richting en motivatie aan je werknemer. Daarnaast kan het ontwikkelen van trainingen helpen om hun vaardigheden en kennis te verbeteren, waardoor ze beter in staat zijn om hun doelen te behalen.

Tijdens het gesprek is het belangrijk om open en eerlijk te communiceren. Op die manier kunnen problemen op tijd worden opgelost. Door goed te luisteren en vragen te stellen, kan een HR-manager een goed beeld krijgen hoe de werknemer zijn nieuwe baan ervaart. Ook kunnen eventuele misverstanden over de functie of het bedrijf worden opgehelderd. Dit helpt de werknemer zich beter te integreren in het team.

Als HR-manager is het belangrijk om deze gesprekken regelmatig te voeren, om de betrokkenheid en tevredenheid van werknemers te vergroten en het personeelsverloop te verminderen.

Kortom, investeer in een goede relatie met je werknemer. Door consistente ƩƩn-op-ƩƩn-gesprekken te voeren behoud je talent en creƫer je een positieve werkomgeving. Dit zal de loyaliteit van werknemers vergroten en de prestaties en tevredenheid binnen het team verbeteren.

Individuele gesprekken met collega’s

Door het opzetten van Ć©Ć©n-op-Ć©Ć©n gesprekken met collegaā€™s geef je nieuwe werknemers de kans om zich sneller thuis te voelen binnen het team en om een band op te bouwen met hun collega’s. Dit kan de samenwerking en communicatie binnen het team verbeteren en ervoor zorgen dat nieuwe werknemers sneller ingewerkt raken.

Het 90-dagen onboarding plan helpt om te controleren hoe de introductieperiode gaat en of er wijzigingen nodig zijn. Door dit plan te gebruiken als basis voor gesprekken, wordt het inwerkproces constant verbeterd.

Creƫer exclusieve trainingssessies

Als je wilt blijven groeien en succesvol wilt zijn met je business, moet je investeren in talentontwikkeling. Zet een employee training op die alles behandeld wat ze moeten weten om te slagen in hun rol.Ā Enkele tips om een geweldige, intensieve training te creĆ«ren:

  • Probeer de inhoud en ervaring zo persoonlijk mogelijk te maken. Op deze manier zullen medewerkers zich meer betrokken voelen bij het leerproces.
  • Zet rijke media in voor meer betrokkenheid. Zo wordt de informatie op een aantrekkelijke manier gepresenteerd en blijft het beter hangen bij de medewerkers.
  • Heb je er ooit aan gedacht om het leren binnen jouw bedrijf om te zetten in een spel? Door gamificatie toe te passen, kunnen medewerkers op een speelse en motiverende manier nieuwe vaardigheden ontwikkelen.
  • Introduceer blended learning. Combineer offline en online leermethoden voor een gevarieerd en effectief leerproces.Ā Door verschillende leervormen aan te bieden, zoals e-learning modules, workshops en coaching, kunnen medewerkers op verschillende manieren leren en wordt de kennis beter opgenomen.

Al met al zal het implementeren van deze methoden leiden tot een meer effectief en boeiend leerproces binnen het bedrijf. Dit zal uiteindelijk resulteren in beter opgeleide en gemotiveerde medewerkers.

Een goede onlinecommunicatie app kan een krachtig hulpmiddel zijn om deze methoden te implementeren. Het zal medewerkers betrekken, inspireren en het leerproces fantastisch maken!

Makkelijk je onboarding proces structureren?

Het succes van een onboarding proces hangt af van de impact die het heeft, niet van hoelang het duurt. In plaats van je te richten op het afronden van het inwerkproces binnen een bepaalde tijd, is het van belang om te ontdekken wat het beste werkt voor zowel je werknemers als de bedrijfscultuur.

Onboarding software helpt bedrijven om tijd en geld te besparen door het proces efficiĆ«nter te maken.Ā Met Actimo’s employee engagement app kunnen nieuwe werknemers op een gestructureerde manier alle benodigde informatie en trainingen ontvangen.

Continuous Onboarding -Structureer eenvoudig je Onboarding Proces!

Dit zorgt ervoor dat zij zich sneller kunnen aanpassen aan de bedrijfscultuur en processen. Bovendien kunnen managers en HR-medewerkers de voortgang van nieuwe werknemers eenvoudig volgen en indien nodig bijsturen. Dit draagt bij aan een vlotte en effectieve integratie van nieuwe werknemers binnen het bedrijf.

Met Actimo kunnen HR-medewerkers eenvoudig trainingen en onboarding programma’s maken zonder hulp van het IT-team. Door de flexibele drag-and-drop oplossing kunnen ze snel en efficiĆ«nt geautomatiseerde workflows opzetten.

Dit bespaart niet alleen tijd, maar zorgt er ook voor dat nieuwe medewerkers sneller ingewerkt kunnen worden en productief aan de slag kunnen gaan. Ingewikkelde trainingen en instructies kunnen snel en gemakkelijk worden opgezet, wat de kennisoverdracht binnen het bedrijf verbetert. Met Actimo kunnen HR-medewerkers gemakkelijk workflows automatiseren, zelfs als ze niet veel technologische kennis hebben.

Het resultaat is dat je werknemers tevreden zijn en dat de onboarding sneller en effectiever verloopt. Boek vandaag nog een gratis demo!

Tips voor Stakeholders

Werknemers willen allemaal het gevoel hebben dat hun werk ertoe doet. Als je tijd en moeite steekt in een goed inwerkproces, zul je merken dat je medewerkers meer betrokken, productief en coƶperatief zijn. Dit heeft ook als voordeel dat de kans kleiner wordt dat ze hun baan zullen verlaten.

Maar, dit is allemaal afhankelijk van hoe goed jouw verhaal aansluit op de realiteit. Als je iets nastreeft maar nog niet hebt bereikt, maak dan gebruik van zinnen als “We presteren het beste wanneer…” om het verschil te benadrukken tussen waar het bedrijf naartoe gaat en waar het bedrijf momenteel staat.

Houd in gedachten dat het personeelsverloop een directe indicator is van hoe betrokken werknemers zijn. Investeer daarom in employee experience via employee engagement software om interesse en betrokkenheid te behouden vanaf het moment dat ze het arbeidscontract ondertekenen.

Hulpvolle tips voor de belangrijkste belanghebbenden:

HR-managers

Om nieuwe medewerkers te behouden, is het essentieel om de beloften die je hen tijdens het aanwervingsproces hebt gedaan, waar te maken.

Buddy

Jij bent de rots in de branding voor de nieuwe collega. Wees een goede gids voor de nieuwkomer op hun eerste dag door je diepgaande kennis over het bedrijf te gebruiken en hen voor te stellen aan andere collega’s.

Continuous Onboarding - tips voor managers & medewerkers

Manager

Wat mooi dat je werknemer zo enthousiast is! Maak hier gebruik van en begeleid hem/haar door het bedrijf. Zorg ervoor dat hij/zij belangrijke mensen ontmoet en connecties opbouwt, zodat hij/zij waardevolle informatie uit eerste hand kan krijgen.

Ontwerp nu je eigen onboarding flow

Je hebt nu ontdekt hoe belangrijk het is om een effectief onboarding proces te hebben. De kans is veel groter dat werknemers 3 jaar bij een bedrijf blijven als ze een succesvolle onboarding hebben gehad. Vergeet niet dat de ideale onboarding flow bestaat uit vier essentiƫle elementen:

  1. Een succesvolle start vereist een effectief preboarding proces.
  2. Wijs een onboarding buddy toe.
  3. Breek trainingen op in kleinere stukken.
  4. Plan regelmatig individuele gesprekken in met managers en collega’s.

Onboarding checklist

We begrijpen dat het opzetten van een succesvolle onboarding een uitdaging kan zijn. Daarom hebben we alle belangrijke punten samengebracht in onze Onboarding Checklist. Download jouw exemplaar en begin direct met jouw employee onboarding template.

ā€œCreĆ«er het perfecte onboarding procesĀ ā€œ – blogserie

Geen paniek als je een blog hebt gemist uit onze blogserie! Hieronder vind je de links naar alle blogs.

Deel 1: Hoe start je een employee onboarding proces?

Deel 2: Preboarding: de sleutel naar Employee Engagement

Deel 3: Onboarding tips voor een succesvolle start!

Deel 4: Continuous Onboarding – de ultieme fase van onboarding

We hopen dat deze blogserie je heeft weten te inspireren om je onboarding proces te beginnen. Heb je nog vragen? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. We helpen je graag verder!

Bedankt voor het lezen!

Nieuwsgierig naar hoe Actimo jouw organisatie kan helpen?

Leave a Reply